Новата заповед на министъра на здравеопазването

В съответствие с новата заповед на министъра на здравеопазването, Сърбия вече попада в оранжева зона по отношение на ограниченията за пътуване към България. Актуализирани условия за пътуване:

1. Няма ограничения за влизане на български граждани, идващи от територията на България.

2. За влизане на територията на България от Сърбия (оранжева зона) се изисква предоставяне на някой от следните документи:
– валиден сертификат за ваксинация
– преболедуване (11-180 дни преди влизане на територията на България)
– отрицателен резултат от PCR тест (направен до 72 часа по-рано)
– бърз антигенен тест (направен до 48 часа по-рано).

Лицата, които не разполагат с тези документи, се поставят под карантина, която може да бъде премахната при предоставяне на отрицателен тест към РЗИ, направен не по-рано от 72 часа след влизане в страната. Посочените изисквания не важат за деца до 11,99 години.

– ОГРАНИЧЕНИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С КОВИД: носенето на маски е задължително в закрити обществени пространства и в обществения транспорт. Кафетата, баровете и ресторантите работят на открито без ограничения в работното време, на закрито до 01:00 часа. За посещения на заведения и казина след 20:00 часа е необходимо всички гости да имат един от следните документи: сертификат за ваксинация (като последната доза от ваксината трябва да е поставена преди не повече от 210 дни/7 месеца), документ за преболедуван Ковид (не по-стар от 210 дни/7 месеца), отрицателен резултат от PCR тест (направен до 72 часа по-рано) или бърз антигенен тест (направен до 48 часа по-рано), или тест за антитела (не по-стар от 3 месеца, който да показва достатъчно високо количество антитела). Живата музика е позволена. Магазините и музейните обекти са отворени без ограничения на работното време, при спазване на изискванията за дистанция.

Може също да харесате...